ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Η θέση των εργαζομένων είναι στους χώρους δουλειάς - Όχι στη μονιμοποίηση της τηλεργασίας (VIDEO - ΦΩΤΟ)




Συγκέντρωση πραγματοποίησε το απόγευμα της Τρίτης απέναντι από τη Βουλή το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων Αττικής, στο πλαίσιο της μέρας δράσης που οργάνωσε, με βασικό αίτημα να μπει τέρμα στο καθεστώς της τηλεργασίας και στις επιδιώξεις κυβέρνησης και εργοδοσίας να παγιωθεί, να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στις θέσεις τους, με λήψη και τήρηση των απαραίτητων μέτρων για την προστασία της υγείας τους και διασφάλιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων. Την ώρα της κινητοποίησης το κλαδικό Σωματείο, προκήρυξε στάση εργασίας (5 μ.μ. έως 8 μ.μ.).
Στην κινητοποίηση και τη μέρα δράσης συμμετείχαν, με πρωτοβουλίες που ξεκίνησαν από το πρωί, τα επιχειρησιακά σωματεία στη «Mellon» και τη «First Data», καθώς και η Σωματειακή Επιτροπή της PDS
Το «παρών» έδωσε επίσης αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, με επικεφαλής την πρόεδρο της, Χριστίνα Σκαλούμπακα.
«Κυβέρνηση και τράπεζες θέλουν τηλεργασία μαζί με απολύσεις για την κερδοφορία», φώναξαν οι εργαζόμενοι στέλνοντας μήνυμα πως δεν αποδέχονται μια ακόμα μορφή σύγχρονης σκλαβιάς με «λάστιχο ωράριο» και χωρίς μέτρα προστασίας της ασφάλειας και της υγείας τους.
Τους τελευταίους δύο μήνες, με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού, η τηλεργασία έχει προστεθεί ως μια ακόμα «ελαστική» μορφή δουλειάς στο ψηφιδωτό των εργασιακών σχέσεων που υπάρχουν στις τράπεζες, στις εισπρακτικές και ασφαλιστικές εταιρείες, στις άλλες επιχειρήσεις του κλάδου. Οι εργαζόμενοι που έχουν αναγκαστεί να δουλεύουν από το σπίτι αντιμετωπίζουν μια σειρά προβλήματα, όπως την καταπάτηση του ωραρίου με καθημερινές υπερωρίες και δουλειά τα Σαββατοκύριακα, το «σβήσιμο» των ορίων ανάμεσα στον εργάσιμο και τον ελεύθερο χρόνο, τη δουλειά χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό, τις συνθήκες απομόνωσης από τους συναδέλφους τους.
Στο πλαίσιο της μέρας δράσης, οι πρωτοβουλίες ξεκίνησαν από νωρίς το πρωί.
Στη «Mellon» πραγματοποιήθηκε στάση εργασίας και συγκέντρωση έξω από τη εταιρεία, ενώ στη «First Data» έγιναν συγκεντρώσεις στα τρία κτίρια της εταιρείας. Συμβολικές παρεμβάσεις με πανό και πλακάτ πραγματοποιήθηκαν και έξω από τις τράπεζες ΠειραιώςΕθνικήALPHA ενώ αντίστοιχη πρωτοβουλία πάρθηκε σε κτίρια της Eurobank στην Καλλιθέα. Ανάλογες δράσεις, με εξορμήσεις, ανάρτηση πανό και συζήτηση με εργαζόμενους έγιναν και σε άλλες πόλεις.

Οι χαιρετισμοί και η κεντρική ομιλία στην κινητοποίηση

Στην κινητοποίηση έγιναν χαιρετισμοί από εκπροσώπους από χώρους δουλειάς, δίνοντας ανάγλυφα την πραγματική εικόνα και την εμπειρία των επιπτώσεων από την εφαρμογή της τηλεργασίας σε βάρος των εργαζομένων ενώ η κεντρική ομιλία έγινε από την Έφη Χαλιού, πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Ν. Αττικής. 
Οι ομιλητές στάθηκαν αναλυτικά στις δράσεις και τις παρεμβάσεις του κλαδικού και των επιχειρησιακών σωματείων στους χώρους δουλειάς για να παρθούν μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής των εργαζομένων καθώς και να μην μπουν σε «καραντίνα» τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα και κατακτήσεις.
«Ποια μάνα και ποιος εργαζόμενος θα προτιμούσε να παραμείνει στα κτίρια της εταιρείας που δεν είχαν κανένα μέτρο προστασίας της υγείας μας εν μέσω καραντίνας και πανδημίας; Ποιος θα εμπιστευόταν να πηγαίνει στην εταιρεία χωρίς να έχει εξασφαλίσει η Διοίκηση τα απαραίτητα; Πώς αλλιώς θα μπορούσαν οι γονείς εργαζόμενοι να βρίσκονται και κοντά στα παιδιά τους εφόσον τα σχολεία ήταν κλειστά, αν όχι με το να δουλεύουν από το σπίτι;», επεσήμανε στον χαιρετισμό του ο Κώστας Αχλαδής, εκ μέρους της Σωματειακής Επιτροπής Εργαζομένων στην PDS.
Έτσι, συνέχισε ο ομιλητής, «αρκετοί και αρκετές από εμάς επέλεξαν την τηλεργασία και για δυο περίπου μήνες λουστήκαμε κανονικά τις συνέπειές της. Είδαμε τι σημαίνει να εργάζεσαι στο ίδιο σπίτι με τη σύντροφό σου, η οποία δουλεύει κι αυτή μέσω του λάπτοπ που της έδωσε η δική της εταιρεία. Ζήσαμε δυο μήνες βάζοντας τα πιτσιρίκια μας να βλέπουν τηλεόραση καθ' όλη τη διάρκεια του 8ωρου μας, προκειμένου να μη κάνουν φασαρία όσο εμείς δουλεύουμε, και να τα βλέπουμε ή να τα ταΐζουμε όταν κάναμε το διάλειμμα μας. Καθίσαμε πολλά 8ωρα στις καρέκλες του σπιτιού μας, που δεν νομίζω κανείς να είχε την απαίτηση να είναι και ανατομικές, και να μας πιάνει η μέση μας κάθε φορά που σηκωνόμασταν για να πάμε τουαλέτα. Πληρώσαμε τη σύνδεση του ίντερνετ που κανονικά θα πλήρωνε η PDS, πληρώσαμε την έξτρα θέρμανση του σπιτιού μας που υπό κανονικές συνθήκες θα γλιτώναμε αν ήμασταν στη δουλειά, πληρώσαμε τα τηλέφωνα, πληρώσαμε σε νεύρα και καυγάδες με την οικογένειά μας που μέσα σε τέσσερις τοίχους προσπαθούσε να κάνει όσα ένα κράτος υλοποιεί σε ένα κτίριο σχολείου, ένα νοσοκομείο, δύο εργασιακούς χώρους….», κατέληξε ο Κ. Αχλαδής. (δείτε ΕΔΩ video).
Χαιρετίζοντας την κινητοποίηση η Ειρήνη Γκιτάκου, εκ μέρους του Σωματείου Εργαζομένων στη «First Data», μεταξύ άλλων ανάφερε ότι, «την ίδια ώρα που έχουν την πλειοψηφία των εργαζομένων σε τηλεργασία, την ώρα που μια μάνα πρέπει να επιλέξει "Να κρατήσω το παιδί μου ή να απαντήσω στον πελάτη;", την ώρα που προσπαθούν να μας απομονώσουν στα σπίτια μας, την ώρα που αυξάνουν τα κέρδη τους αυτοί κι εμείς δουλεύουμε με ωράρια λάστιχο, με τις επαγγελματικές ασθένειες αλλά και τις ψυχολογικές συνέπειες να μας χτυπάνε την πόρτα, την ώρα που κάνουν και έρευνα για να μονιμοποιήσουν την τηλεργασία τους λέμε ότι Η θέση μας είναι στους χώρους δουλειάς. Να πάρουν τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, να μη διανοηθούν να απολύσουν κανένα συνάδελφο». (δείτε ΕΔΩ video).
Από την πλευρά της η Ειρήνη Μπεκιάρη, εκ μέρους του Σωματείου Εργαζομένων στη «Mellon» μετέφερε την εμπειρία από την επίθεση της εργοδοσίας στα δικαιώματα των εργαζομένων, με όπλο την τηλεργασία σημειώνοντας χαρακτηριστικά, «Και πραγματικά, ας αναλογιστούμε τι μπορεί να σημαίνει τηλεργασία για τους εργαζόμενους της "Mellon" που στην πλειοψηφία τους είναι γυναίκες - μητέρες, επιφορτισμένες με τις υποχρεώσεις και τα καθήκοντα του νοικοκυριού και της οικογένειας; Τι σημαίνει μεταφέρω τη δουλειά στο σπίτι και είμαι 8 ώρες με το ακουστικό μπροστά σε μια οθόνη, διαχειρίζοντας μάλιστα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα πελατών, τραπεζικό απόρρητο, για τα οποία έχουν απολυθεί συνάδελφοι με την υπόνοια και μόνο ότι μπορεί να μη τήρησαν το θεσμικό πλαίσιο θέτοντας σε κίνδυνο τα προσωπικά δεδομένα; Τι μπορεί να σημαίνει δουλεύω μόνος μου, χωρίς το συνάδελφό μου δίπλα, χωρίς να μπορώ να συμμετέχω στις συναντήσεις της ομάδας, στις εκπαιδεύσεις, στις ενημερώσεις; Πολύ περισσότερο να μην μπορώ να συμμετέχω στη συλλογική δράση, στις Γενικές Συνελεύσεις του Σωματείου, στις αποφάσεις και τους αγώνες;» (δείτε ΕΔΩ video).