Ανακοίνωση συμμετοχής στην κινητοποίηση στο Υπουργείο εργασίας 7/2

 ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ FIRSTDATA

ΤΗΛΕΦΩΝΑ: ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ ΚΩΣΤΑΣ 6979218130 – ΚΑΡΟΥΣΗ ΖΩΗ 6973208073

EMAIL: swmateio.firstdata@gmail.com

Site: https://ergazomenoi-firstdata.blogspot.gr/


ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ

7 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 6ΜΜ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ


Τα 2 χρόνια πανδημίας και τα πρόσφατα γεγονότα με τα χιόνια στην Αττική επιβεβαιώνουν για άλλη μία φορά ότι Κράτος και Κυβέρνηση «δουλεύουν» μόνο για τους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους, ενώ για τους εργαζόμενους δεν υπάρχει κανένα μέτρο για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας τους.

Κάθε φορά βρισκόμαστε εκτεθειμένοι σε πλημμύρες, χιονιάδες, φωτιές, σεισμούς και πανδημίες. Όλες οι κυβερνήσεις, η τωρινή και οι προηγούμενες αρνούνται να πάρουν μέτρα ώστε να θωρακιστεί το δημόσιο σύστημα υγείας και να μην θρηνούμε καθημερινά εκατοντάδες πλέον νεκρούς και χιλιάδες κρούσματα. Στην ίδια λογική αρνούνται να ενισχύσουν τις υποδομές εκείνες και να κάνουν τα απαραίτητα έργα ώστε όταν χιονίζει να μην εγκλωβιζόμαστε, όταν βρέχει να μην πνιγόμαστε στα νερά, να μην καιγόμαστε από τις φωτιές.

Ταυτόχρονα, δίνουν ζεστό κρατικό χρήμα για την διασφάλιση των κερδών των επιχειρήσεων σε οποιεσδήποτε συνθήκες. Φτιάχνουν νόμους και κάνουν τροπολογίες που χτυπούν τον σταθερό εργάσιμο χρόνο των εργαζομένων στους κλάδους μας και τον μέσο μισθό που ολοένα και φθίνει, ενώ συνολικά οι εργαζόμενοι αδυνατούμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Ζούμε καθημερινά στο πετσί μας τι σημαίνει αυτή η πολιτική και πως αξιοποιείται από την εργοδοσία. Την προηγούμενη εβδομάδα πολλοί ήταν οι συνάδελφοι που έψαχναν τρόπο να φύγουν από τα κτίρια της εταιρείας (από το Κρυονέρι έφυγαν με τα πόδια!!), άλλοι δεν κατάφεραν  να φτάσουν και άλλοι δεν είχαν ρεύμα για ημέρες. Οι δύο μέρες που κήρυξε η κυβέρνηση ως αργία, μόνο αργία δεν ήταν για τους περισσότερους, καθώς πολλοί συνάδελφοι δούλεψαν από το σπίτι, μην τυχόν και χάσει 1 ευρώ η εργοδοσία.

Σε ότι έχει να κάνει με τα μέτρα για την πανδημία αντίστοιχα, λύση για την εργοδοσία είναι και πάλι η τηλεργασία με ελάχιστα μέτρα στους χώρους δουλειάς. Δεν γίνεται ούτε συζήτηση για δωρεάν τεστ στους συναδέλφους που δουλεύουν από το σπίτι.  Στην τελευταία ανακοίνωση της Διοίκησης, που αναλύει την πρόσφατη τροπολογία της κυβέρνησης, το αισχρό μέτρο της εργασίας από το σπίτι σε περίπτωση νόσησης του ίδιου ή των παιδιών του εργαζόμενου το αναφέρει ως δικαίωμα! Δηλαδή η μητέρα που έχει στο σπίτι το παιδί της με covid, ή νοσεί ‘’δικαιούται’’ να απαντάει γραμμές και να στέλνει αιτήματα… επιπλέον από την συγκεκριμένη τροπολογία προβλέπεται ότι οι γονείς που νοσούν τα παιδιά τους θα τιμωρούνται με μείωση αποδοχών 50% για τις ελάχιστες μέρες άδεια που  δικαιούνται η οποία συμπληρώνεται από την κανονική τους άδεια, εφόσον πάντα η τηλεργασία δεν είναι «εφικτή», αντί να εξασφαλίζεται όση άδεια χρειαστεί για να φροντίσουν τα παιδιά τους. Με λίγα λόγια η ζωή μας και η υγεία μας θυσιάζονται στον βωμό των κερδών των επιχειρήσεων.


Αποδεικνύεται περίτρανα ότι η τηλεργασία ήρθε για να μείνει. Αποτελεί άλλη μια ελαστική σχέση εργασίας που εντείνει την εκμετάλλευση, διασφαλίζει μεγαλύτερα κέρδη στους εργοδότες, χτυπά βασικά δικαιώματα μας (ωράριο, άδειες κα), ακόμα περισσότερο σε συνδυασμό με το σπαστό ωράριο που εφαρμόζεται σε πολλά τμήματα της εταιρείας. 

Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι πολλοί συνάδελφοι δουλεύουν εκτός ωραρίου, νύχτα – μέρα ώστε να μπορέσουν να συνδυάσουν την οικογενειακή ζωή με την εργασία τους, με την εργοδοσία να κάνει τα στραβά μάτια.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,


Ανταποκρινόμαστε στο κάλεσμα των σωματείων και συμμετέχουμε στην συγκέντρωση των συνδικάτων Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής, Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα Ν. Αττικής και της Ένωσης  Λογιστών Ελεγκτών Περιφ. Αττικής. 

Απαιτούμε:

Να αποσυρθεί τώρα η απαράδεκτη τροπολογία της Κυβέρνησης. Όχι στη μονιμοποίηση της τηλεργασίας. Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι με ασφάλεια στους χώρους δουλειάς.

 

Για όσο αυτή διαρκεί, απαιτούμε:

·         Η τηλεργασία να είναι εθελοντική και με δικαίωμα ανάκλησης από τον εργαζόμενο.

·         Καμιά διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Κατάργηση του σπαστού ωραρίου.  Σταθερό ωράριο για όλους. Αυστηρή τήρηση του ωραρίου με υποχρέωση του εργοδότη.

·         Η τηλεργασία να μην υποκαθιστά κανενός είδους άδεια (ασθένεια, γονική, αργίες κα)

·         Τα κόστη από την εφαρμογή της τηλεργασίας (εξοπλισμός, ρεύμα, ίντερνετ, κλιματισμός, άλλα πάγια) να βαραίνουν αποκλειστικά τον εργοδότη. Επιπλέον, αποκλειστικά υπεύθυνος για τα μέτρα πρόληψης, μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας των τηλεργαζόμενων είναι ο εργοδότης.

 

 

ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

·         Μαζικά και επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ στους χώρους δουλειάς και ουσιαστική ιχνηλάτιση όταν υπάρχει κρούσμα, με ευθύνη εργοδοτών και κράτους.

·         Εντατική καθαριότητα, τακτικές απολυμάνσεις. Εξασφάλιση δωρεάν αντισηπτικών και μασκών υψηλής προστασίας.

·         Άδειες ειδικού σκοπού νόσησης εργαζομένων, φροντίδας τέκνων με πλήρεις αποδοχές.

·         Ενίσχυση του προγράμματος μαζικού εμβολιασμού. Πλατιά και οργανωμένη επιστημονική ενημέρωση με επίκεντρο τους χώρους δουλειάς.

·         Κρατική χρηματοδότηση και ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας.

·         Επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, με προτεραιότητα στις ΜΕΘ και τα διαγνωστικά.

·         Να παρθούν τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων και την προστασία της υγείας των παιδιών μας.

 

Δίνουμε μαζικό «παρόν» στην κινητοποίηση στις 07/02 στις 6μμ

έξω από το Υπουργείο Εργασίας.

 

 


Το ΔΣ