Κανένας μόνος του στην πανδημία! Προετοιμαζόμαστε για την μάχη της υπογραφής Επιχειρησιακής σύμβασης εργασίας!

 ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ FIRSTDATA

ΤΗΛΕΦΩΝΑ: ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ ΚΩΣΤΑΣ 6979218130 – ΚΑΡΟΥΣΗ ΖΩΗ 6973208073

EMAIL: swmateio.firstdata@gmail.com

Site: https://ergazomenoi-firstdata.blogspot.gr/



Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Αρχικά, χαιρετίζουμε του συναδέλφους που συμμετείχαν στις πρόσφατες αρχαιρεσίες του σωματείου μας, που από κάθε γωνιά της Αττικής προσήλθαν για την ισχυροποίηση του. Το νέο ΔΣ δεσμεύεται να παίξει πρωτοπόρο ρόλο στη συσπείρωση και οργάνωση όλων των εργαζόμενων της εταιρείας, στη διεκδίκηση και υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας, της υγείας και της ζωής μας. Άλλωστε, μπροστά μας έχουμε την μάχη της υπογραφής της νέας επιχειρησιακής σύμβασης εργασίας.

Έχουν ήδη περάσει δύο χρόνια που ζούμε σε συνθήκες  πανδημίας, το ‘’έκτακτο’’ μέτρο της τηλεργασίας έχει παγιωθεί, χωρίς ούτε λόγος να γίνεται για επιστροφή των εργαζόμενων στους χώρους δουλειάς, με την εργοδοσία να συνεχίζει να μην παίρνει μέτρα ώστε αυτό να είναι ασφαλές. 

Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, με τον κορονοϊο να έχει μπει σχεδόν σε όλα τα σπίτια το κάνει ακόμα πιο επικίνδυνο. Τα νέα πρωτόκολλα της κυβέρνησης, με τις λιγότερες μέρες καραντίνας, την μείωση των μοριακών τεστ και την εργοδοσία να κρύβεται πίσω αυτά μόνο χειρότερη κάνουν την κατάσταση. Γίνεται φανερό ότι κριτήριο δεν είναι η υγεία μας, αλλά η οικονομία και αύξηση των κερδών των επιχειρήσεων. Αυτό το αποδεικνύει και η επιμονή τους στα τμήματα του cm για λάπτοπ ακόμα και τώρα που η πανδημία υποτίθεται ότι είναι στο τέλος της. Γιατί ο εργαζόμενος να δουλεύει ενώ νοσεί ή είναι καραντίνα, ή να πρέπει να αναπληρώσει ώρες δωρεάν στον εργοδότη; Γιατί θεωρείται αρκετό το ράπιντ τεστ για την επιστροφή στη δουλειά μετά από νόσηση και δεν καλύπτουν μοριακό; Γιατί οι εργαζόμενοι που δουλεύουν από το σπίτι δεν δικαιούνται δωρεάν τεστ; Επειδή κριτήριο είναι το SLA και όχι η υγεία των εργαζόμενων. 

Κανένας μόνος του απέναντι στην πανδημία!


Το επόμενο διάστημα έχουμε τη διαπραγμάτευση της επιχειρησιακής μας σύμβασης. Με το νόμο Χατζηδάκη σε εφαρμογή θα χρειαστεί να είμαστε όλοι μια γροθιά, να συζητήσουμε από κοινού το σχέδιο σύμβασης που θα καταθέσει το σωματείο, ώστε όλοι μαζί να διεκδικήσουμε περισσότερα δικαιώματα. Άλλωστε από την πρώτη υπογραφή σύμβασης έχουμε αποδείξει ότι όταν όλοι έχουμε τον ίδιο προσανατολισμό και είμαστε ενωμένοι, οι αγώνες έχουν αποτέλεσμα.


Απαιτούμε:

Μαζικά - επαναλαμβανόμενα δωρεάν μοριακά τεστ με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα για ΟΛΟΥΣ τους εργαζόμενους, εμβολιασμένους ή μη, εργαζόμενους της εταιρείας ή επινοικιαζόμενους, είτε εργάζονται στο χώρο δουλειάς είτε τηλεργάζονται. 

Ουσιαστική ιχνηλάτηση στους χώρους εργασίας. 

Δωρεάν παροχή όλων των απαραίτητων μέτρων ατομικής προστασίας (κατάλληλες μάσκες, αντισηπτικά κ.ά.) για όλους τους εργαζόμενους. 

Τακτικές απολυμάνσεις. 

Για όσους εργαζόμενους λόγω των έκτακτων συνθηκών εργάζονται με τηλεργασία, η εργοδοσία να καλύπτει ΟΛΟ το κόστος. ΟΧΙ στη μονιμοποίηση της τηλεργασίας. ΌΧΙ στην αντικατάσταση αναρρωτικών ή άλλων αδειών (ειδικού σκοπού κλπ) με την τηλεργασία. 

Εξασφάλιση αδειών ειδικού σκοπού σε όσους εργαζόμενους βγαίνουν θετικοί, νοσούν, σε όσους βρίσκονται σε καραντίνα και σε όσους πρέπει να επιτηρούν μικρά παιδιά ή ηλικιωμένους, με το κόστος να επιβαρύνει αποκλειστικά το κράτος και την εργοδοσία. 

Να επανέλθουν όλα τα δρομολόγια των λεωφορείων! Δεν είναι δυνατόν σε συνθήκες πανδημίας οι συνάδελφοι να αναγκάζονται να παίρνουν επιπλέον ΜΜΜ εκθέτοντας τον εαυτό τους στον κίνδυνο να κολλήσουν.

Καμία σκέψη για εφαρμογή 10ώρου

Να μην εφαρμοστεί ο νόμος Χατζηδάκη