ΔΕΝ ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΝΕΝΑ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ! ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ!

 ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ FIRSTDATA

ΤΗΛΕΦΩΝΑ: ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ ΚΩΣΤΑΣ 6979218130 – ΚΑΡΑΜΠΑΛΗ ΣΟΦΙΑ 6986507922

EMAIL: swmateio.firstdata@gmail.com

Site: https://ergazomenoi-firstdata.blogspot.gr/



19/09/2021

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ 

Συναδέλφισσες Συνάδελφοι. 


Με αφορμή τις πρόσφατες κυβερνητικές αποφάσεις αλλά και την ανακοίνωση της εταιρείας σχετικά με τον  «τρόπο εισόδου στα κτίρια», γινόμαστε μάρτυρες ενός διαχωρισμού των εργαζομένων, και μάλιστα με οικονομικό αντίκτυπο για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, αφού για να πρσέλθουν στα κτίρια, θα πρέπει αναγκαστικά να βάζουν το χέρι στην τσέπη για να κάνουν rapid test. 

Ως Διοίκηση του Σωματείου, έχουμε ταχθεί , από την πρώτη στιγμή υπέρ του καθολικού δημόσιου και δωρεάν εμβολιασμού με ταυτόχρονα μέτρα προστασίας για την υπεράσπιση της υγείας του λαού.  

Απαιτούμε να υπάρξει ολοκληρωμένη ενημέρωση των εργαζομένων από τους γιατρούς εργασίας στους χώρους δουλειάς για την ανάγκη καθολικού εμβολιασμού, για να λύνονται απορίες, προβληματισμοί των εργαζομένων από ειδικούς επιστήμονες.  

Εν μέσω 4ου κύματος της πανδημίας, η κυβέρνηση συνεχίζει στην ίδια ρότα της προσαρμογής των υγειονομικών πρωτοκόλλων στις ορέξεις του κεφαλαίου. Αφήνει ανοχύρωτους τους χώρους εργασίας, το δημόσιο σύστημα υγείας τρύπιο σαν σουρωτήρι, τα σχολεία εστίες διασποράς, τα ΜΜΜ σε άθλιες συνθήκες. Δεν παίρνει κανένα μέτρο για τη διασφάλιση της υγείας του λαού, παρά μόνο κουνάει το δάχτυλο, επικαλούμενη και πάλι την ατομική ευθύνη (βλέπε σποτάκι «τώρα που γυρίζω από τις διακοπές, κάνω σελφ τεστ»), και μετατρέπει το εμβόλιο από δικαίωμα και όπλο της επιστήμης, σε μέσο διαίρεσης των εργαζομένων, εκβιασμών, επίθεσης στα εργασιακά δικαιώματα, αλλά και ευκαιρία για τους ιδιωτικούς ομίλους να αυξήσουν την πελατεία τους.


Κατανοούμε απόλυτα τον φόβο, την ανησυχία των συναδέλφων που δεν έχουν εμβολιαστεί αφού η κυβέρνηση με τη λειψή εμβολιαστική εκστρατεία, την απουσία ολοκληρωμένης πληροφόρησης, τη μετατροπή του εμβολίου σε μέσο συναλλαγής, αντί να απαντάει στα ερωτήματα αυξάνει την αβεβαιότητα. Καλλιεργήθηκε έντεχνα η δυσπιστία, με δεκάδες ερωτήματα να παραμένουν αναπάντητα, με παλινωδίες στην επιλογή των εμβολίων, των ηλικιών που θα τα χρησιμοποιούσαν, με παντελή απουσία ιατρική υποστήριξης των εμβολιαζόμενων πριν και μετά τον εμβολιασμό. Η ενημέρωση για το εμβόλιο, αντί να γίνει στις δομές υγείας, αντί να γίνει στους χώρους δουλείας από τους γιατρούς εργασίας, έγινε πεδίο δόξης λαμπρό για τηλεγιατρούς στα κανάλια και περσόνες του Twitter και των άλλων ΜΚΔ.


Στον ίδιο δρόμο βαδίζουν και οι εργοδότες : 


Τι μας λένε σήμερα; Οι εμβολιασμένοι συνάδελφοι δε χρειάζεται να κάνουν διαγνωστικά τεστ, δε θα έχει την υποχρέωση ούτε το Κράτος ούτε η εργοδοσία να παρέχει δωρεάν τεστ covid. Λες και όσοι έχουν εμβολιαστεί δεν έχουν κίνδυνο να νοσήσουν ή να μεταδώσουν τον ιό. Οι ανεμβολίαστοι δε, θα αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους στα ιδιωτικά κέντρα υγείας τουλάχιστον 40€ το μήνα για να προσέρχονται στη δουλειά και μάλιστα έχουν αποκλειστεί από τις δημόσιες δομές υγείας! Είναι βολικό για τους εργοδότες και την Κυβέρνηση να στρέφεται η συζήτηση γύρω από το ζήτημα εμβολιασμένος- ανεμβολίαστος. Αποφεύγουν έτσι περίτεχνα να τοποθετηθούν για την ταμπακιέρα: για την υποχρέωσή τους να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας των εργαζομένων και των οικογενειών μας.

Από πλευράς μας ζητήσαμε από την διοίκηση της εταιρίας να καλύπτει πλήρως τα rapid test για όλους τους εργαζόμενους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους αλλά και να δέχεται rapid test που πραγματοποιούνται σε δημόσιες δομές. 

Για το πρώτο μας απάντησαν αρνητικά ενώ για το δεύτερο θα μας ενημερώσουν 

Σε κάθε περίπτωση, βρισκόμαστε σε επιφυλακή και επαγρύπνηση! Να μην γίνει το ζήτημα αυτό ευκαιρία για εκβιασμούς , απολύσεις , πίεση προς τους εργαζόμενους! 

 Απαιτούμε, έστω και τώρα να ληφθούν μέτρα για τη σωστή, επιστημονικά άρτια κι οργανωμένη ενημέρωση όλου του πληθυσμού. Ενίσχυση του ΕΣΥ και της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας. Να ενισχυθεί το πρόγραμμα εμβολιασμού, με στελέχωση των εμβολιαστικών κέντρων, συνεχή ενημέρωση, πλήρη προληπτικό έλεγχο και παρακολούθηση των εμβολιασμένων, αξιοποίηση όλων των ασφαλών εμβολίων. Να υπάρξει ιδιαίτερη πρόνοια για την προστασία των ευπαθών ομάδων (νοσούντες, εγκύους κ.λπ). Να μη χαθεί κανένας μισθός, να μη γίνει καμία αναστολή εργασίας. Οι έλεγχοι όλων των εργαζόμενων (rapid/self test), εμβολιασμένων και μη, να γίνονται με ευθύνη και κόστος των εργοδοτών και του κράτους. Άμεση επιστροφή με ασφάλεια στον χώρο δουλείας όλων των εργαζόμενων που θέλουν και μπορούν να επιστρέψουν. 


ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ 

ΔΕΝ ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΝΕΝΑ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ 

ΤΟ Δ.Σ.