ΑΠΕΡΓΙΑΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ! Στις 26 Νοέμβρη, συμμετέχουμε μαζικά – αποφασιστικά στην Γενική Πανελλαδική Απεργία !

 ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ FIRSTDATA

ΤΗΛΕΦΩΝΑ: ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ ΚΩΣΤΑΣ 6979218130 – ΚΑΡΑΜΠΑΛΗ ΣΟΦΙΑ 6986507922

EMAIL: swmateio.firstdata@gmail.com

Site: https://ergazomenoi-firstdata.blogspot.gr/



ΑΠΕΡΓΙΑΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ !

ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΑΝΕ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΠΙΣΩ !


Συναδέλφισσες , Συνάδελφοι

Η πανδημία εξελίσσεται σε μεγάλη ευκαιρία της κυβέρνησης και των εργοδοτών. Την ώρα που η χώρα, εξαιτίας των κυβερνητικών επιλογών, μπήκε για άλλη μια φορά σε lockdown, η πανδημία σαρώνει το σύστημα Υγείας που έμεινε αθωράκιστο και υποστελεχωμένο, οι χώροι δουλειάς, τα σχολεία και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς έχουν γίνει χώροι υπερμετάδοσης του ιού, βρήκαν ευκαιρία να μην αφήσουν τίποτα όρθιο.

Σε συνθήκες που το Σύστημα Υγείας  έχει φτάσει στο «κόκκινο» , που τα σχολικά τμήματα κλείνουν το ένα πίσω από το άλλο, που υπάρχουν δεκάδες καταγγελίες από χώρους δουλειάς  ότι η εργοδοσία δεν τηρεί κανένα μέτρο υγείας και Ασφάλειας (σε Τράπεζες, γηροκομεία, εργοστάσια , Σουπερ Μαρκετ κ.α.) έρχεται και ο λεγόμενος « εκσυχρονισμός» της κυβέρνησης που ανακοίνωσε : 

- Την επιβολή 10ωρης δουλειάς παντού και μάλιστα απλήρωτη για τις δύο επιπλέον ώρες οι οποίες θα αναπληρώνονται σε βάθος εξαμήνου με ρεπό. 

- Την αύξηση των ωρών των νόμιμων υπερωριών που σμπαραλιάζει τον σταθερό εργάσιμο χρόνο και τη διευθέτηση του χρόνου δουλειάς μέσα στο εξάμηνο. Το δικαίωμα αυτό θα είναι διευθυντικό, θα υλοποιείται  μονομερώς και χωρίς δυνατότητα του εργαζόμενου να αρνηθεί, καταργώντας το ωράριο στην πράξη και βάζοντας ταφόπλακα στις κλαδικές και επιχειρησιακές ΣΣΕ.

- Την παραπομπή των εργαζομένων και των σωματείων που καταγγέλλουν εργοδοτικές αυθαιρεσίες από τις Επιθεωρήσεις Εργασίας στον ΟΜΕΔ, όπου οι καταγγελίες θα μετατρέπονται σε «συμφιλίωση» με τα θέλω των επιχειρηματικών ομίλων.

- Το δικαίωμα του εργοδότη να απομακρύνει εργαζόμενο που έχει απολύσει με προειδοποίηση, ώστε να απαλλαγεί από την παραμικρή αντίδραση συλλογική και ατομική.


Παράλληλα με αυτά τα μέτρα, η κυβέρνηση φέρνει προς ψήφιση νέο συνδικαλιστικό νόμο που ανάμεσα σε άλλα : 

- Ξεκινά  με ένα συνδυασμό απεργοκτόνων διατάξεων που καταργεί τις Γενικές Συνελεύσεις, τη συμμετοχή των εργαζομένων σε αυτές και ορίζει την ηλεκτρονική ψηφοφορία ως προϋπόθεση για λήψη απόφασης για απεργία.

- Ακόμη κι αν παρθεί μια τέτοια απόφαση και “αμελήσει” ο εργοδότης να πατήσει το κουμπί για λογαριασμό του εργαζόμενου, έρχεται ο καθορισμός προσωπικού ασφάλειας, που για ορισμένες περιπτώσεις (όπως στις πρώην ΔΕΚΟ, στην ενέργεια, στο νερό, στις μεταφορές, στα λιμάνια κλπ) θα ξεπερνά ακόμη και τον αριθμό των εργαζομένων ολόκληρης της βάρδιας αφού θα απαιτείται παρουσία του 40% των εργαζομένων!

- Κι αν ακόμα και μετά από αυτά γίνει κατορθωτό να κηρυχτεί απεργία τότε έρχεται η ωμή καταστολή, γιατί όχι μόνο καταργείται η απαγόρευση πρόσληψης απεργοσπαστικού μηχανισμού από την εργοδοσία όπως προέβλεπε ο Ν.1264/82, αλλά στο εξής η περιφρούρηση των απεργιών θα είναι ποινικώς κολάσιμη πράξη και θα καθιστά παράνομη την ίδια την απεργία.

- Ούτε οι συλλογικές συμβάσεις έμειναν έξω από τον «εκσυγχρονισμό» της κυβέρνησης αφού το δικαίωμα συλλογικής διαπραγμάτευσης θα αναγνωρίζεται μόνο στα σωματεία που έχουν παραδώσει ψηφιακά τα Μητρώα τους στο κράτος και στην εργοδοσία. Δηλαδή για να λειτουργεί κάποιο συνδικάτο θα πρέπει να αποδεχτεί το φακέλωμα.


Την ίδια στιγμή, η διοίκηση της εταιρείας αγνοεί προκλητικά τα αιτήματα που έχουμε καταθέσει επανειλημμένα , δεν έχει ορίσει ακόμη συνάντηση με το Σωματείο και προχωράει ακάθεκτη στην υλοποίηση των σχεδιασμών της, με το κλείσιμο του κτιρίου στην Σπ,Πατση, την κατάργηση μιας σειράς από διαδρομές των υπηρεσιακών λεωφορείων, την μονιμοποίηση και επέκταση της τηλεργασίας κ.α.

Το Σωματείο καλεί τους συναδέλφους σε επαγρύπνηση και αγωνιστική συσπείρωση ! Να επιβάλουμε εμείς lockdown στους σχεδιασμούς τους  και στα μέτρα που ετοιμάζουν. Η εργοδοσία θα πρέπει να μας βρει ενωμένους, συσπειρωμένους και αποφασισμένους- να δοθεί μαζική απεργιακή απάντηση στις 26/11, μέρα Γενικής Πανελλαδικής Απεργίας ! 

Δεν δεχόμαστε την κατάργηση δικαιωμάτων που θα μας πάνε 100 χρόνια πίσω, δεν αποδεχόμαστε την κατάργηση του 8ωρου για το οποίο χύθηκε αίμα για να το κατακτήσουμε, δεν συναινούμε ούτε αναστέλλουμε τους αγώνες μας λόγω της πανδημίας. Όπως αυτοί δεν σταματούν να νομοθετούν εν μέσω lockdown, έτσι κι εμείς δεν σταματούμε να αγωνιζόμαστε για τα αυτονόητα ! 


ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΡΑΣΗ ΜΑΣ

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ


Στις 10 Νοέμβρη, μέρα δράσης για την προστασία της υγείας, της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, την ενίσχυση του δημοσίου συστήματος υγείας και την επίταξη του ιδιωτικού τομέα


Στις 19 Νοέμβρη, μέρα δράσης  για την εξασφάλιση τακτικών και ασφαλή συγκοινωνιών στην Αττική, ιδιαίτερα στις ώρες αιχμής, με πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και άμεση αγορά οχημάτων και συρμών, κρατική χρηματοδότηση για επισκευή των χαλασμένων και επίταξη των ιδιωτικών μέσων



Στις 26 Νοέμβρη, συμμετέχουμε μαζικά – αποφασιστικά στην Γενική Πανελλαδική Απεργία !



ΤΟ Δ.Σ.