ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΡΙΤΗ 30/6 – 6:00Μ.Μ.

Σ.Ε.ΤΗ.Π.
Συνάδελφοι,

Το Συνδικάτο μας πήρε την πρωτοβουλία και διοργάνωσε σύσκεψη στις 24.06.2020, στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας απευθύνοντας κάλεσμα στα  σωματεία του κλάδου μας ώστε να ανταλλάξουμε εμπειρία και εικόνα από τους χώρους δουλειάς, να συντονίσουμε τα βήματα και τις δράσεις μας το αμέσως επόμενο διάστημα.

Μέσα από την συζήτηση, μεταφέρθηκε πλούσια πείρα της δράσης των Σωματείων όλο το προηγούμενο διάστημα. Αναδείχτηκε ξεκάθαρα ότι ο νέος κύκλος επίθεσης στα δικαιώματα των εργαζομένων του κλάδου μας είναι εδώ, έχει ξεκινήσει, διαμορφώνοντας ένα ζοφερό μέλλον για τους συναδέλφους. Η πανδημία λειτούργησε ως καταλύτης για την επιτάχυνση της νέας καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης. Έγινε η αφορμή ώστε η κυβέρνηση της ΝΔ να περάσει νέα αντεργατικά μέτρα που προστίθενται στα ήδη ψηφισμένα από τις προηγούμενες κυβερνήσεις στην κατεύθυνση της διασφάλισης και της αύξησης της κερδοφορίας των μονοπωλίων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο μας.

Ταυτόχρονα, πάνω στο έδαφος της κρίσης που είναι εδώ,  οξύνεται ο ανταγωνισμός μεταξύ των μονοπωλιακών ομίλων. Το σπάσιμο του ΟΤΕ σε τρεις θυγατρικές, οι απολύσεις στη ΝΟΚΙΑ,  η εξαγορά του Ομίλου ΝΟVA, η τηλεργασία που καθολικά εφαρμόζεται, τα αντεργατικά μέτρα παλιά και νέα μέσω των ΠΝΠ, οι κάμερες στα σπίτια των εργαζόμενων στην Teleperformance και το GPS στον ΟΤΕ για έλεγχο και παρακολούθηση, είναι πλευρές της λυσσαλέας επίθεσης που έχουν εξαπολύσει οι εργοδότες ώστε να μπορούν να θωρακίσουν την ανταγωνιστικότητά τους, χτυπώντας ό,τι απέμεινε. Μαζί πάνε η επέκταση της εκ περιτροπής εργασίας ακόμα και οι μειώσεις μισθών με τροποποιητικές συμβάσεις. Ταυτόχρονα, είτε με εκβιασμούς των «εθελούσιων», είτε με λήξη συμβάσεων ή ακόμα και απευθείας έχουν γίνει εκατοντάδες απολύσεις από το ξέσπασμα της πανδημίας.

Συνάδελφοι,

Δεν αρκεί πια να περιγράφουμε την κατάσταση. Ήρθε η ώρα να μπούμε μπροστά στην δράση για να υπερασπιστούμε και να διευρύνουμε τα δικαιώματά μας. Καλούμε τα σωματεία και τους εργαζόμενους του κλάδου την Τρίτη 30 Ιουνίου σε συγκέντρωση στο υπουργείο εργασίας.

 Συμμετέχουμε στην συγκεντρωση

στο ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ την Τρίτη 30/6 στις 6.00 μ.μ

Απαιτούμε:

  • Κατάργηση όλων των αντεργατικών διατάξεων και όλων των ΠΝΠ, και αυτών που αφορούν την τηλεργασία.
  • Να θεωρηθούν άκυρες οι απολύσεις που έγιναν με οποιοδήποτε τρόπο αυτή την περίοδο και σε συνθήκες τηλεργασίας. Να απαγορευτούν το επόμενο διάστημα.
  • Να σταματήσουν τώρα να παρακολουθούν τις ζωές μας με κάμερες GPS ή οποιοδήποτε άλλο τρόπο
  • Καμία σκέψη για επιβολή επ΄ αόριστον της τηλεργασίας, να διασφαλιστεί η επιστροφή όλων  των εργαζομένων και με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας κι ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.
  • Σταθερό και συνεχές ωράριο, 7ωρο – 5νθήμερο, να καταργηθούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, καμιά διευθέτηση του χρόνου εργασίας, σαφής διάκριση εργάσιμου – μη εργάσιμου χρόνου.
  • Η επιστροφή να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, τηρώντας τις αποστάσεις, εξασφαλίζοντας κατάλληλους χώρους και με όλα τα απαραίτητα μέτρα. Να υπάρχει γιατρός εργασίας σε μόνιμη βάση.
  • Να δοθεί και να επεκταθεί η άδεια ειδικού σκοπού όπου χρειάζεται κι απαιτείται χωρίς επιβάρυνση των εργαζομένων.
  • Τα κόστη από την εφαρμογή της τηλεργασίας (ρεύμα, ιντερνέτ, κλιματισμός κλπ) που φορτώθηκαν στις πλάτες των εργαζομένων να τα αναλάβει η εργοδοσία.
  • Να μην εφαρμοστεί η εκ περιτροπής εργασία, καμιά αρνητική αλλαγή στους όρους εργασίας.
  • Σταθερή δουλειά με δικαιώματα, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, τα bonus είναι απλήρωτη δουλειά μας να ενταχθούν μόνιμα στους μισθούς και στις συμβάσεις.
  • Να μην κοπεί καμία τηλεφωνική σύνδεση λόγω οφειλών, αλλά να ανασταλούν οι λογαριασμοί για την λαϊκή οικογένεια. Να απαγορευτούν οι πλειστηριασμοί στα λαϊκά νοικοκυριά. Διαγραφή των χρεών των εργατικών οικογενειών. Να ισχύσουν για όλους τα μέτρα μείωσης ενοικίου, αναστολής καταβολής δόσεων δανείου και ρυθμίσεων στην εφορία.
  • Να γίνουν όλες οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία, να εξασφαλιστούν τα αναγκαία μέσα και υποδομές που ακόμα και τώρα λείπουν.
«Πληρώσαμε πολλά, δεν θα πληρώσουμε ξανά»

Οργανώνουμε την αντεπίθεση μας!

 Επίσης έγινε ξεκάθαρο από τη συζήτηση η ανάγκη για  την οργάνωση της δική μας αντεπίθεσης, συνολικά οι εργαζόμενοι του κλάδου. Οι εξαγορές, οι συγχωνεύσεις, οι δημιουργία θυγατρικών,  η όξυνση του ανταγωνισμού φέρνει νέα ακόμα πιο έντονη επίθεση στα εργασιακά μας δικαιώματα. Απέναντί μας, δεν έχουμε ένα μεμονωμένο εργοδότη. Έχουμε το σύνολό τους που σχεδιάζουν, οργανώνουν την παράγωγη, επενδύουν και διεξάγουν τα επιχειρηματικά τους πλάνα, με σκοπό τα κέρδη τους και ποιος θα βγει πρώτος στην κούρσα του ανταγωνισμού.

Είναι αναγκαιότητα όσο ποτέ άλλοτε, αυτή η οργανωμένη απάντηση να πάρει σάρκα και οστά, μέσα από την δημιουργία Κλαδικής Ομοσπονδίας, που θα παλεύει για την πραγματική οργάνωση των εργαζόμενων σε κάθε χώρο δουλειάς. Που θα μπαίνει  εμπόδιο στα σχέδια των εργοδοτών για την αύξηση της εκμετάλλευσης μας, θα συνενώνει τους εργαζόμενους και δεν θα τους διασπάει.  Που θα θέτει στο στόχαστρο της πάλης την πραγματική αιτία των προβλημάτων μας σήμερα, την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων, και όσους πίνουν νερό στο όνομά της. Οι δυνάμεις του ΣΕΤΗΠ ρίχνονται στη μάχη για την δημιουργία μιας τέτοιας Ομοσπονδίας εργαζόμενων και στην πάλη για Κλαδική Συλλογική Σύμβαση που να κατοχυρωνει σύγχρονους όρους δουλειάς και αμοιβής.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

30/06 στις 6:00μ.μ.