ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ RBU ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ


Έκτη μέρα απεργίας σήμερα ενάντια στην απόσχιση και τις απολύσεις

Από τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο RBU της Τρ. ΠειραιώςΑπό τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο RBU της Τρ. Πειραιώς
Την έκτη μέρα απεργίας συμπλήρωσαν σήμερα Τρίτη 4 Ιούνη, οι εργαζόμενοι στο τμήμα «κόκκινων» δανείων (RBU) της Τράπεζας Πειραιώς, ενάντια στο σχέδιο της τράπεζας να μεταβιβάσει το RBU, μαζί με τους 1.200 εργαζόμενους σε αυτό, σε νέα εταιρεία που θα ελέγχει η σουηδική επιχείρηση «Intrum».
Η σημερινή απεργία, όπως και οι προηγούμενες, οργανώθηκε με πρωτοπόρο το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής, στέλνοντας σαφές μήνυμα στην εργοδοσία ότι δεν αποδέχονται τους σχεδιασμούς της και προς τις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες στην ΟΤΟΕ -ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ-, αλλά και των επιχειρησιακών σωματείων, ότι απαιτούν να πάρουν αποφάσεις για τη συνέχιση του αγώνα, για κλαδική απεργία και άλλες κινητοποιήσεις, με αίτημα να μη γίνει «καμιά απόσχιση - καμιά απόλυση» και να παραμείνουν οι εργαζόμενοι στην Τράπεζα. Σημειώνεται ότι αυτές οι πλειοψηφίες μέχρι τώρα απουσιάζουν και στέκονται ενάντια στον αγώνα των εργαζομένων, καλλιεργώντας αυταπάτες, σε πλήρη ευθυγράμμιση με τους αντεργατικούς σχεδιασμούς της τράπεζας.
Ο αγώνας που έχουν δώσει όλες αυτές τις μέρες οι εργαζόμενοι μετράει τις πρώτες του νίκες. Ανέδειξε και έκανε γνωστό το θέμα, ανάγκασε τη διοίκηση της Τράπεζας να συναντηθεί με το κλαδικό Σωματείο. Επίσης, η μαζική συμμετοχή τους στον αγώνα ανάγκασε ακόμα και τις πλειοψηφίες σε ορισμένα επιχειρησιακά σωματεία να κηρύξουν και αυτά απεργία κάποιες μέρες.
Ως προς την απόσχιση, όπως αναφέρει και το κλαδικό Σωματείο σε πρόσφατη ανακοίνωσή του, «η Τράπεζα Πειραιώς επιλέγει την απόσχιση ως όχημα για την υλοποίηση των κοινών σχεδίων, που Ελληνική Ένωση τραπεζών, κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ έχουν συμφωνήσει μετά τα αποτελέσματα των "stress tests" για αναδιάρθρωση των τραπεζών, που μεταφράζονται σε δραστική μείωση των τραπεζοϋπαλλήλων. Στις άλλες τράπεζες παρόμοια σχέδια προχωρούν είτε με αποσχίσεις (σε "Eurobank" και "Alpha Bank" το προηγούμενο διάστημα), είτε με "εθελούσιες" απολύσεις και πιέσεις της εργοδοσίας για "οικειοθελή" αποχώρηση (Εθνική Τράπεζα, "Eurobank", "Alpha Bank"). Το ζήτημα είναι κλαδικό. Δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους της Πειραιώς, πόσο μάλλον μόνο τους εργαζόμενους του RBU. Γι' αυτό και η στάση της πλειοψηφίας της ΟΤΟΕ, καθώς επίσης και των πλειοψηφιών επιχειρησιακών σωματείων στο χώρο, που καθησυχάζουν, καλλιεργούν στάση αναμονής των αποφάσεων, είναι πισώπλατη μαχαιριά. Τώρα πρέπει ο αγώνας να γενικευτεί με κλαδική πανελλαδική κινητοποίηση, ενάντια στα σχέδια των τραπεζιτών. Τώρα χρειάζεται τα σωματεία όλων των τραπεζών να δυναμώσουν αυτό τον αγώνα».
Υπενθυμίζεται ότι η Τράπεζα, ενώ ισχυρίζεται ότι η μεταβίβαση των εργαζομένων θα είναι «εθελούσια», την ίδια ώρα ξεκαθαρίζει ότι δεν μπορεί να διασφαλίσει τις θέσεις εργασίας για το σύνολο των εργαζομένων, εκβιάζοντας ουσιαστικά τους εργαζόμενους να αποδεχθούν να πάνε στη νέα εταιρεία.