ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ - ΤΡΟΦΙΜΩΝ - ΠΟΤΩΝ Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ Επί τάπητος στη Γενική Συνέλευση το σχέδιο δράσης μπροστά στην απεργία (ΦΩΤΟ

 Από τη Γενική Συνέλευση


Το σχέδιο δράσης του για την προετοιμασία της πανελλαδικής κλαδικής απεργίας στις 29 Μάρτη συζήτησε στη Γενική του Συνέλευση, την Κυριακή το πρωί, το Συνδικάτο Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ν. Αττικής. Υπενθυμίζεται ότι η Ομοσπονδία έχει προκηρύξει την απεργία με αιχμή το αίτημα για ΣΣΕ με αυξήσεις σε μισθούς και δικαιώματα.
«Οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας είναι βασική κατάκτηση της εργατικής τάξης», τόνισε ο Γιάννης Σχοινάς, πρόεδρος του Συνδικάτου. Συνόψισε τη σημασία των Συμβάσεων, όχι μόνο όσον αφορά τα μεροκάματα, τους μισθούς, τις αποδοχές των εργαζομένων, αλλά και το ωράριο, τις εργασιακές σχέσεις, τις συνθήκες δουλειάς, την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων.
Επισήμανε πως η υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων είναι ζήτημα διεκδίκησης και αγώνα των ίδιων των εργαζομένων, υπόθεση που πρέπει να πάρουν στα χέρια τους. Όπως υπενθύμισε, η τελευταία ΣΣΕ στον κλάδο υπογράφηκε το 2009 μετά από κινητοποιήσεις και απεργίες. Με ανάλογο τρόπο το Συνδικάτο έχει ξεκινήσει και συνεχίζει περιοδείες, εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς, Γενικές Συνελεύσεις, θέτοντας στο επίκεντρο της συζήτησης τα σχέδια Συμβάσεων που έχει επεξεργαστεί η Ομοσπονδία, την οργάνωση του αγώνα για τη διεκδίκησή τους.
Την ανάγκη να πάρουν τα σωματεία που ανήκουν στη δύναμη της Ομοσπονδίας στην Αττική αποφάσεις οργάνωσης για την επιτυχία της απεργίας, καθώς και να μπουν νέες δυνάμεις στη μάχη, έθεσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Μανώλης Καραντούσας.
Στη μάχη που δίνει το Συνδικάτο αξιοποιεί την εκπομπή που από τη Δευτέρα θα ετοιμάζει και θα παρουσιάζει στο διαδικτυακό ραδιόφωνο του ΠΑΜΕ. Ενταγμένο στο πρόγραμμα δράσης είναι και το γλέντι που διοργανώνει το Συνδικάτο το Σάββατο 10 Μάρτη στο Περιστέρι.
Στην προσπάθεια να ανέβει ο βαθμός οργάνωσης ξεχωρίζει η προσπάθεια του Συνδικάτου σε περιοχές και χώρους όπου συγκεντρώνονται μετανάστες εργάτες γης. Όπως ανέδειξε τόσο η εισήγηση όσο και οι τοποθετήσεις των εργαζομένων, σε μια σειρά περιοχές (Κορωπί, Κάτω Σούλι, Μέγαρα, Μαραθώνας) έχουν διαμορφωθεί δεσμοί του Συνδικάτου με τους εργάτες, αλλά και Σωματειακές Επιτροπές. Το επόμενο διάστημα οι πρωτοβουλίες συνεχίζονται, καθώς έχουν ήδη προγραμματιστεί περιοδείες και συνελεύσεις, ενώ το Συνδικάτο έχει επεξεργαστεί πλαίσιο πάλης για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες εργάτες.
Στις προτεραιότητες του Συνδικάτου βρίσκεται επίσης η συζήτηση με τους νέους εργαζόμενους που δεν γνωρίζουν τι σημαίνει Σύμβαση, ξεκινώντας «από την αλφαβήτα», όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά.